Självhjälpsgrupper

När jag ringde in på mitt första 12-stegsmöte hände någonting inom mig. Jag kunde gradvis börja glutta under den tunga filt av förnekelse som låg över det som var mitt liv just då. Jag ville inte se att mitt liv var lika ohanterligt som mitt förhållande till mat, men där och då kunde jag höra andra som levde eller hade levt som jag gjorde och som hade hittat ett annat sätt att hantera livet.

Jag var långt ifrån att göra de 12 stegen och var helt övertygad om att jag hade hamnat i någon form av sekt, men det fanns något där som ändå sa mig att ”stanna kvar”. En av de sakerna som fick mig att ringa in igen var den värme och omtanke som mötte mig av de andra deltagarna, och det faktum att de faktiskt tycktes prata om mig när de delade med sig av sina egna erfarenheter.

Det skulle ta mig ytterligare ett år, en intensivvecka hos Bitten Jonsson och 8-10 veckors primärvård inom Öppenvården i kommunen där jag bor, innan jag kunde lyfta av den där filten helt och hållet och titta på vad som verkligen fanns där under, inse att jag behövde hjälp och att jag inte hade något att förlora på att faktiskt söka reda på en Sponsor (vägledare) i ett 12-stegs program, göra de 12 stegen och se vad som skulle kunna hända.

För mig är 12-stegs ”behandling” den nyckel till låset som hjälpt mig låsa upp dörren till hemligheten hur jag ska kunna tillfriskna från mitt sockerberoende/överätande. Jag har genom att göra de 12 stegen (i flera olika program) fått lära mig ett nytt sätt att se på och hantera livet med alla dess små och stora krumsprång. Skillnaden mellan att gå på en diet (något jag alltid gjort innan) och att vara med i ett 12-stegsprogram är ANDLIGHETEN. Var observant på att det är en enorm skillnad mellan Andlighet och Religion. Det finns ett citat från någon 12 stegare som säger att; ”Religion är för de som tror på Helvetet, Andlighet är för dem som har varit där och vänt.” Jag kommer beröra detta mycket mer vid andra tillfällen.

Efter min primärbehandling fick jag förmånen att komma tillbaka till Bitten på en fördjupningvecka och sedan följde ett års efterbehandling med den grupp jag gått i behandling med på öppenvården i kommunen. Där var de inriktade på de 12 stegen i AA och jag tog sakta med säkert till mig de verktyg jag fick, och idag, 11 år senare, använder jag mig fortfarande av flera av dem, och nya har tillkommit. När jag ser tillbaka kan jag se att om jag enbart hade gått Bittens kurser hade jag inte kunnat tillfriskna, för då hade jag inte förstått betydelsen av de 12 stegen (fastän Bitten präntade in det), och utan den kunskap och verktyg jag fått av Bitten hade jag troligen fortfarande gått omkring med en trasig biokemi och varit mer eller minder torrfull hela tiden.

Under min efterbehandlingstid fann jag en sponsor i FAA (Food Addicts Anonymous) och hon började guida mig igenom de 12 stegen för första gången. Det var en fantastiskt, hårresande, förfärlig och underbar resa, och jag har gjort samma resa fler gånger, men aldrig så ”naken” som jag var då. Hudlös och som en nyförlöst kattunge började jag sakta, sakta lära mig att leva, inte bara överleva. Jag har de 12 stegen att tacka för mitt liv idag (förutom Bitten) och för att jag fortsätter leva, en dag i taget. Här kommer jag att dela om, och eventuellt låta andra dela om sina, mina erfarenheter, tankar och idéer om de 12 stegen. Nedan följer de ursprungliga stegen som de återfinns i AA´s Stora Boken.

 

AA:s Tolv Steg

 1. Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen – att våra liv hade blivit ohanterliga.
 2. Kom till tro att en Kraft större än vi själva kunde återge oss mental hälsa.
 3. Beslöt att överlämna vår vilja och våra liv till Guds omsorg, sådan vi uppfattade Honom.
 4. Gjorde en grundlig och orädd moralisk inventering av oss själva.
 5. Erkände inför Gud, oss själva och en annan människa den exakta innebörden av våra fel.
 6. Var helt och hållet beredda att låta Gud avlägsna alla dessa karaktärsdefekter.
 7. Bad Honom ödmjukt att avlägsna våra brister.
 8. Gjorde upp en lista över alla personer vi hade gjort illa och blev villiga att gottgöra dem alla.
 9. Gottgjorde så långt möjligt dessa människor personligen, utom då det skulle kunna skada dem eller andra.
 10. Fortsatte att göra personlig inventering och erkände genast när vi hade fel.
 11. Sökte genom bön och meditation att förbättra vår medvetna kontakt med Gud, sådan vi uppfattade Honom, varvid vi endast bad att få kunskap om Hans vilja med oss och styrka att utföra den.
 12. När vi, som resultatet av dessa steg, hade haft ett andligt uppvaknande, försökte vi föra detta budskap vidare till alkoholister och tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter.

Inc AA i Sverige, www.aa.se