Steg tre

Vi beslöt att lägga vår vilja och vårt liv i händerna på Gud, sådan vi själva uppfattade Honom.

Jag gissar att detta är det steg som (förutom fjärde) i första hand får människor att rygga tillbaka och fly fältet, på grund av ett litet ord på tre bokstäver; GUD…. Men om vi fortsätter läsa så står det något MYCKET viktigt, nämligen; ”……sådan vi uppfattade Honom”, och detta är det geniala med hela grejen. Det viktiga är inte VAD vi tror på utan att VI VÄLJER ATT TRO på, eller lita på något, som inte är JAG. Det finns ett uttryck som lyder ungefär att ”Det enda du behöver veta om Gud är att det inte är du”, och det är inte svårare eller enklare än så. Kort sagt är tredje steget ett beslut angående om jag vill göra de återstående stegen, 4-12, eller om jag vill fortsätta i steg ett, dvs mitt utagerande i olika utlopp av beroendesjukdomen. För mig var det ett beslut om jag vill försöka börja leva. Ville jag vara kvar i mina självmordstankar/planer eller ville jag prova en ny väg? Valet låter kanske enkelt, men det var inte lätt! För mig innebar det att ta ett språng in i något helt okänt, något jag inte visste hur det skulle bli, något som inte JAG styrde över (som om jag gjorde det med något annat!?!), och det var oerhört skrämmande.

Tredje steget kan enkelt förklaras att ”Jag låter någon hjälpa mig”. Jag brukar säga att om någon letar efter en sponsor och ber om hjälp att göra de 12 stegen så har personen egentligen gjort steg ett till tre. Hen har insett att ”Jag klarar det inte själv” (steg ett) och börjar tro på att ”Det finns någon som kan hjälpa mig” (steg två) och att be om hjälp från en sponsor är ”Jag låter någon hjälpa mig”. Det är i tredje steget vi (om vi inte redan gjort det) börjar GÖRA annorlunda. För mig innebar det att jag inte bara höll mig ifrån mat och ätbeteenden som var/är droger för mig, utan jag började göra annorlunda, och jag bad om vägledning på olika ställen. Oftast hos min sponsor, men också från mina terapeuter och/eller andra i programmet som jag litade på. Det viktigaste var att jag lyssnade på och gjorde som de föreslog. Och ganska snart började mitt liv förändras!

När jag såg tillbaka på mitt liv och vart min egenvilja hade tagit mig så såg jag att det inte blivit så himla lyckat. Möjligen på utsidan, men jag kunde inte leva med min egen insida, och det är ju den jag ska stå ut med, och i bästa fall älska och vårda. Det var där och så mitt liv förändrades; sakta men säkert började mitt inre läkas, i och med att jag lyssnade på andra och provade ett nytt sätt att leva.

Att ta ett tredjestegsbeslut kan låta högtravande, svårt och skrämmande och jag kan förstå om man blir ”anti” när man läser tredjestegsbönen i Stora Boken som lyder; ”Gud, jag överlämnar mig till dig-för att du ska forma mig och göra med mig som du vill. Befria mig från mitt egos slaveri så att jag bättre kan utföra din vilja. Befria mig från mina svårigheter så att segern över dem kan bära vittnesbörd till dem jag vill hjälpa-om din kraft, din kärlek och ditt sätt att leva. Må jag alltid handla enligt din vilja!” Jag ska villigt erkänna att om detta hade varit mitt första möte med en Högre Kraft hade jag lagt benen på ryggen och försvunnit, men det finns många andra sätt att göra det på! Idag tycker jag bönen är vacker och den har en särskild, personlig innebörd för mig. Även om du inte vill be just den här bönen så rekommenderar jag att ta et tredje steget tillsammans med din sponsor eller någon annan du litar på och som förstår vilken process du startat upp. Det är styrkan i att göra dessa handlingar tillsammans med andra som har givit mig en sån otrolig kraft och det som har varit skillnaden som gjort att jag kunnat börja leva annorlunda och enligt de principer jag velat leva hela mitt liv, men inte klarat på egen hand. Gemenskapen i det här programmet, dina nya vänner och medresenärer får kraft och tillfrisknande när du ber om hjälp, så var inte rädd att fråga!

Leta gärna på fler ställen efter en bön som talar till dig. AA:s Sinnesrobön var den bön jag bad varenda morgon hela mitt första år i tillfrisknande; ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.” Sedan tog jag beslut på att ”Vad som än händer ska jag vara drogfri idag”. Det var en fin grund som jag tog mig igenom dagen på, tillsammans med kontakt med andra programvänner, möten, min sponsor och på kvällen brukade jag höras med en vän som gått på samma behandling som mig för att kolla av dagen. När jag tänker tillbaka på det hela fylls jag av en sån värme och kärlek. Jag minns hur skör jag var och kände mig, samtidigt som hoppet växte när jag såg att det fungerade och jag fick vara drogfri och tillfriskna. Ofta pratar man i programmet om att ”göra fotarbete” och det är i tredje steget (senast) vi börjar skapa nya rutiner och vanor som hjälper oss att växa och utvecklas i tillfrisknande, det är här vi lär oss vilket fotarbete vi behöver göra för att en Högre Kraft ska kunna hjälpa oss med resten.

I steg tre behöver jag också nämna Villighet. För mig är villighet att göra saker fast jag inte vill. SÅ är det i tredje steget; jag provar göra även de saker jag inte vill, eftersom jag insett att jag inte klarar det själv. Det är inte varje dag jag vill borsta mina tänder eller betala mina räkningar, men jag gör det för att jag vet att jag får ett bra resultat. Det är nu vi tillämpar ”Fake it til you make it”, fortsätt göra tills du känner att du VILL göra. Så var det för mig att bli drogfri; först FICK JAG INTE äta vissa saker, det var förbjudet och otillåtet, negativt laddat och en kamp. Efter ett tag var känslan att JAG VILL INTE äta vissa produkter, och då har vi kommit en bra bit på väg. Slutligen har jag landat i att JAG BEHÖVER INTE äta vissa produkter/göra vissa saker/ta vissa droger. Då vet jag att tacksamheten inte är långt borta, och på den grunden är det lätt att leva i kontakt med en Högre Kraft!

”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” heter det, så vad kan du förlora på att börja göra annorlunda? Låt någon hjälpa dig, någon som du litar på, någon som din magkänsla tycker om, även om du är skräckslagen! Vi är många som gått emot den rädslan och fått börja lev på riktigt. Välkommen i gänget!! <3<3<3