Steg fyra

Vi gjorde en grundlig och orädd inventering av oss själva

Harminventering Dokument att ladda ner.

Rädsloinventering. Dokument att ladda ner.

Skadeinventering. Dokument att ladda ner.

Här börjar handlingsprogrammet. Det är nu vi börjar storstädningen av våra liv och får ytterligare verktyg att hantera livet. Jag har hört någon säga att jag som beroende liksom föddes utan manual till hur en ska leva, men att AAs Stora Bok är som en handbok för livet. ”Gör så här, så blir det så här”; enkelt, men inte lätt.

I steg fyra ska du lista all din harm, dina rädslor och den skada du gjort andra. Det finns olika sätt att göra listan och steget på, och här är mitt förslag. Det enda sättet att ”göra fel” är att inte göra det fjärde steget alls. Det är tufft, och kommer med all säkerhet att sätta igång en massa medvetna och omedvetna processer, men det är ett av de grundläggande verktygen vi använder för att tillfriskna, och det går inte att hoppa över.

Harm, eller ilska, sånt som en irriterar sig på, är som en sten i skon. Det ligger alltid där och gnager, och det påverkar för det mesta endast en själv. Buddha lär ha sagt att ilska är som att ta gift och förvänta sig att någon annan ska dö av det. Det märkliga är att ibland vet vi inte ens om att vi har viss harm. Att skriva ner människor, saker, situationer, principer som irriterar oss är verkligen att göra en inventering och att upptäcka saker om sig själv. Dessa bitar är inte alltid så smickrande, men helt nödvändiga att se för att komma vidare. Det samma gäller för rädslor och skador vi har gjort andra.

Inventeringen består inte bara i att lista alla fel och förrätter vi upplever att andra gjort mot oss, vi ska även titta på vad som är vår egen del i varje enskild situation.  Om jag som exempel harmar på att barnen inte ställer rätt sina skor i hallen, vilket gör att jag snubblar över dem, så är ju första delen att jag harmar på; barnen. Nästa är varför; för att jag snubblar på skorna och det är rörigt och ser rörigt ut. Sedan frågar jag mig vad är hotat i mig? Jo, det är mina ambitioner om att det ska vara städat och ordning över allt, min självkänsla (jag känner mig dålig som inte kan få barnen att göra som jag säger), det påverkar mina personliga relationer (de till barnen).

Går jag så vidare och tittar på vad som är min del i det hela så är jag faktiskt självisk som vill ha det exakt på mitt sätt, jag är hänsynslös som inte tillåter att barnen inte tycker samma saker är viktiga som jag gör. Dessutom är jag rädd för vad andra ska tycka om mig när de kommer in i vårt hus och det är rörigt, vilket ju också gör att jag är självcentrerad.

I Stora Boken finns olika böner jag kan be när jag känner harm och rädsla eller behöver vägledning i min skadelista. Jag för egen del har inte pluggat in specifika böner, förutom Sinnesrobönen som fastnat av sig själv, och jag använder mig av den. Mod att acceptera det (eller den) jag inte kan förändra, mod att förändra det (eller den =jag) jag kan och förstånd att inse skillnaden är ju i stort sett allt jag behöver, tänker jag 😊

Gör din inventering som om det inte finns ett femte steg, och var medveten om att det är lätt att en helt plötsligt ser harm, rädslor och hur mycket skada en har åstadkommit genom livet överallt och hela tiden, eftersom det vi fokuserar på växer. Vi ska göra inventeringen, men inte fastna i den. Låt det gå så snabbt du klarar så att du inte är i processen för länge, är mitt råd. Framför allt om du är et vuxet barn och/eller har en tendens att slå på dig själv, drunkna i dina känslor och har svårt att ge dig själv omtanke och kärlek. Annars kan jag bara hålla med Yoda; Do or die ❤